Veelgestelde vragen


 

Waarom doneren aan de Universiteit Utrecht?

De universiteit speelt een belangrijke rol in de samenleving door haar wetenschappelijk onderzoek en opleiden van jonge mensen. De overheid is een belangrijke financier, maar zeker niet de enige. Bijdragen van particulieren en bedrijven vormen een waardevolle aanvulling op de middelen. Vaak gaat het dan om een onderwerp waar de gever persoonlijke interesse in heeft of van belang vindt voor de maatschappij.

Wat is de rol van het Utrechts Universiteitsfonds?

Het Utrechts Universiteitsfonds heeft als doel het onderwijs en onderzoek van de Universiteit Utrecht te ondersteunen. Het fonds werft daarvoor de middelen en geeft deze voor 100% door aan het betreffende onderwijs- of onderzoeksproject.

Wat zijn de fiscale voordelen van mijn gift?

Het Utrechts Universiteitsfonds is bij de Belastingdienst geregistreerd als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Daarvoor gelden de volgende fiscale voordelen:

  • een ANBI hoeft geen schenkingsrecht of successierecht te betalen over erfenissen en schenkingen die de ANBI ontvangt in het kader van het algemeen belang.
  • uitkeringen die een ANBI doet in het algemene belang zijn vrijgesteld voor het recht van schenking. Bij doelen die gesteund worden door het Universiteitsfonds gaat  dus 100% van de donaties naar dit doel.
  • als een instelling door de Belastingdienst is aangewezen als een ANBI, kan een donateur giften van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken, uiteraard binnen de daarvoor geldende regels.

Voor meer informatie over fiscale onderwerpen verwijzen we naar de Belastingtelefoon op 0800 - 0543 of kijk op www.belastingdienst.nl.

Wat gebeurt er als het bedrag niet gehaald wordt?

Dan gaan we op zoek naar aanvullende financiering. De donateurs die via de crowdfunding website hebben bijgedragen zullen hier over op de hoogte gehouden worden.

Ben je onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en wil je hier je project plaatsen?

Neem contact op met het Universiteitsfonds om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan via ufonds@uu.nl. Aanvullende informatie voor onderzoekers kun je ook vinden op het intranet van de Universiteit Utrecht onder de zoekterm Universiteitsfonds of fondsenwerving.

Staat je vraag er niet bij?

Mail naar ufonds@uu.nl en je vraag wordt zo snel mogelijk beantwoord.