Geologieclips tijdens je favoriete wielerkoersen

van totaal € 75.000 (1%)
Nog te gaan

Wielerwedstrijden - een heerlijk fenomeen waarin je uren televisie kijkt in afwachting op de heroïsche actie die komen gaat. En die uren worden gevuld met verhalen over renners, kastelen, de lokale keuken...maar slechts zelden over de geheimen die het landschap waardoorheen er gefietst wordt te beiden heeft.

Geo-Sports heeft daar de afgelopen jaren verandering in gebracht. Presentatoren Douwe van Hinsbergen en Marjolein Naudé, geologen van de Universiteit Utrecht, hebben je meegenomen door een miljard jaar aards verleden, van meteorietinslagen tot ontploffende vulkanen, van gebergten tot druipsteengrotten, en van dinosaurusvoetstappen tot de Vlaamse heuvels: iedere keer dat de weg omhoog of omlaag gaat zit er een geologische reden achter. En Geo-Sports vertelt die.

Twee jaar lang hebben we de geologie van Frankrijk en de voorjaarsklassiekers verslagen, die door NOS en ITV (UK) zijn uitgezonden en een hit werden via onze social mediakanalen. Maar er is zoveel meer.

Via deze pagina vragen we je een bijdrage om ook clips te kunnen maken voor de Italiaanse voor- en najaarsklassiekers (Strade Bianche, Milaan-Sanremo, Il Lombardia) en de Giro d'Italia, en de Vuelta à España.

Alle bijdragen worden door het departement Aardwetenschappen gebruikt voor het produceren van de clips en de professionele editing van de blogs. De presentatoren zijn in dienst van de Universiteit Utrecht en bieden hun diensten kosteloos aan, net als de blogschrijvers van kennisinstituten van over de hele wereld.

Dank voor je bijdrage, en veel plezier bij de achter- en ondergronden bij de koers!

 

Douwe, Marjolein, en het Geo-Sports Team!

Douwe is geoloog. Hij werkt als hoogleraar Mondiale Tektoniek en Paleogeografie aan de Universiteit Utrecht. Douwe is ook een groot wielerfanaat en vanwege zijn kennis en ervaring in de geologie over de hele wereld ziet hij niet alleen de sporters, maar ook geologische excursies waar ze doorheen rijden tijdens het kijken naar wielrennen. Sinds 2021 geeft hij daarom uitleg over de geologie van wielerwedstrijden, inclusief maar zeker niet beperkt tot de Tour de France. Sinds 2022 neemt hij clips op die door de Nederlandse en Engelse TV worden gebruikt tijdens de uitzendingen van wielerkoersen.

Marjolein studied geology and is currently a junior lecturer in Earth Sciences at Utrecht University. During her studies, she focused on understanding histories of long-extinct volcanoes, the movement of tectonic plates and how rocks can bend and fracture. She also uses her theatrical background, as a Shakespearean actor, to share her enthusiasm about geology and all things science with anyone willing to sit still long enough. Since 2023, she has been a presenter in the Geo-Sports videos explaining the geology of the Tour de France, but she can also be found traveling through the theaters of the Netherlands as a presenter for a primary school science show.