In Memoriam Matthias Jorissen

Streefbedrag behaald Normal 9fbf795687f882320de540b83609d2bf66eac294
van totaal € 9.000 (100%)

*Update 17/9/2018: De voorstelling "A room with a view" van Theater Hotel Courage vindt plaats op 12 oktober in het Auditorium van University College Utrecht. In de week van 17-21 september ontvang je een uitnodiging van Incluusion via de mail. Mocht je niets ontvangen hebben, neem gerust contact met Elena Valbusa: e.valbusa@uu.nl. Het wordt een mooie voorstelling in herinnering aan Matthias. Nogmaals hartelijk dank voor uw donaties!

Op 8 december 2017 bezochten we samen met Matthias de theatervoorstelling ‘A room with a view’ van theatergroep Theater Hotel Courage.  Net gevallen sneeuw weerhield mensen om de voorstelling te bezoeken. Door de kleinere omvang was er meer contact met de acteurs en met andere bezoekers. Het werd een intieme en warme voorstelling die iedereen raakte, ontroerde en liet lachen.

Acteurs uit alle hoeken van de wereld vertelden door middel van maskers verhalen over armoede, vreugde, grootheidswaanzin en hoop. De maskers vertegenwoordigen de mensheid met personages uit alle lagen van de samenleving, zoals de oude vrouw, de dictator, de manager en de vluchteling. Het ging vaak om persoonlijke verhalen van de acteurs zelf en daardoor was de voorstelling heel authentiek.

Matthias zat vooraan, armen over elkaar heen gekruist, benen gestrekt, geboeid, geraakt en duidelijk genietend. Aan zijn lichaamstaal kon je zijn betrokkenheid zien. Hij lachte, hij raakte ontroerd, hij wond zich op, hij deed mee wanneer feedback van het publiek werd gevraagd

In zijn enthousiasme liep hij na afloop direct naar Katrien van Beurden toe (de leidster van het theatergezelschap). Zonder eromheen te draaien vroeg hij: “Wat kost de voorstelling?”. Hij vond namelijk dat ‘iedereen bij de UU’ de voorstelling zou moeten zien. Typisch Matthias om de mooie dingen van het leven met anderen te willen delen. Maar het ging niet alleen om plezier. Matthias kon als geen ander mensen samenbrengen en hij ging relevante en uitdagende gesprekken nooit uit de weg. Op deze bijzondere decemberavond leek het onmogelijke aannemelijk. Het werd mogelijk om een authentiek, diepgaand gesprek met elkaar te hebben en verbinding te voelen met mensen die heel ver van ons afstaan vanwege sociale klasse, geografische afstand, politieke overtuiging, maar ook religie.

Op die avond begonnen wij plannen te maken om sponsoren te zoeken. Matthias gaf aan € 1.000 uit eigen zak te willen bijdragen. Dit was ook weer typerend voor Matthias: betrokken, bevlogen, een mens met het hart op de goede plek. Het idee was om de voorstelling aan de UU gemeenschap aan te bieden, ergens in juni. Helaas heeft Matthias ons eind januari onverwachts verlaten. Daarom lijkt het ons mooi om zijn wens in vervulling te laten gaan en een avond in de geest van Matthias te organiseren.

Naast de donatie van Matthias hebben we nog minimaal € 8.000 euro nodig om de voorstelling te kunnen bekostigen. Het geld zal onder andere gebruikt worden om een aantal acteurs uit het buitenland te laten overkomen. Iets wat Matthias prachtig gevonden zou hebben. Theater Hotel Courage is namelijk vooral een maatschappelijk project. Zij hebben de acteurs voornamelijk in sloppenwijken geworven. De acteurs kregen een  opleiding van Theater Hotel Courage. Deze opleiding stelt hen in staat hun kennis aan andere deelnemers over te dragen en vervolgens samen voorstellingen te organiseren in hun eigen land. Zo wordt de boodschap steeds verder uitgedragen.

Met uw donatie kunnen wij Matthias’ wens in vervulling laten gaan. Als we allemaal ‘een beetje meer Matthias zijn' kunnen we met uw bijdrage de voorstelling op vrijdag 12 oktober in Utrecht organiseren (Auditorium UCU). Natuurlijk krijgt u een ticket om de voorstelling bij te wonen

Het InclUUsion team.

ook namens de familie van Matthias

Theater Hotel Courage is een stichting en theater gezelschap. Theatre Hotel Courage besloot drie jaar geleden, onder leiding van Katrien van Beurden, de wereld over te trekken. Ze trainden lokale acteurs in hun eigen ontwikkelde speelstijl met tragikomische maskers die universele karakters uitbeelden, zoals de oude vrouw, de macho en de verlegen jongen. Zo kwamen ze in oorlogsgebieden, townships en grote steden. In Ghana, Iran, Palestina, India en Amerika verzamelde ze spelers. Theatre Hotel Courage brengt een ode aan de overlevingsdrift van de mens, die vaak in de zwaarste situaties de grootste creativiteit, speelsheid en vindingrijkheid laat zien.

Caroline van de Beek

c.a.vandebeek@uu.nl

0302532930